Sunday, June 14, 2009

Rahsia Personaliti Dari Kiraan Tarikh Lahir Kaedah Metafizik

Ini adalah contoh aku nyer tarikh lahir:

21 Jan 1984

2+1+1+1+9+8+4 = 26

2+6 = 8

(Jadi nombor lahirnya ialah 8 )

Keterangan nombor lahir

1. Ketulenan

- Hadir dengan idea baru.
- Memperolehi sesuatu dengan cara yang tersendiri.
- Golongan ini merupakan yang paling jujur dan boleh mempelajari dengan baik teknik diplomasi.
- Mereka suka mengambil inisiatif dan suka menjadi yang terbaik dan kebiasannya adalah pemimpin atau boss.
- Bekerja sendiri merupakan pilihan terbaik mereka.
Perkara yang perlu dipelajari ialah idea dan pendapat yang lain mungkin baik atau lebih baik. Berfikirlah secara terbuka.
Golongan terkenal yang mempunyai nombor lahir 1: Abe, Tom Hanks, Robert Redford, Hulk Hogan, Coral Burnett, Wynona Judd, Nancy Reagan, Requel Welach

2. Pendamai

- Dilahirkan sebagai diplomat.
- Mereka selalu memikirkan dan peka terhadap keperluan dan perasaan orang lain sebelum mengambil kira dirinya sendiri.
- Secara semulajadi sangat analitikal dan suka mengikut gerak hati.
- Mereka tidak suka bersendirian.
- Persahabatan adalah penting buat mereka dan berupaya mendorong mereka untuk berjaya di dalam hidup; tetapi mereka sanggup untuk bersendirian jika hubungan yang terjalin itu tidak serasi.
- Golongan ini secara semulajadi adalah pemalu, mereka patut belajar untuk meningkatkan nilai kendiri (self esteem) dan meluahkan perasaan secara terbuka tanpa berselindung.
Golongan terkenal yang mempunyai nombor lahir 2: President Bill Clinton, Madonna, Whoppi Goldberg, Thomas Edison,Wolfgang Amadeus Mozart.

3. Ceria

- Mereka sangat kreatif, sosial, mesra, romantik dan mudah dibawa berunding.
- Mereka suka memulakan sesuatu tetapi jarang dapat menghabiskannya. - Mereka suka orang lain gembira dan sanggup melakukan apa sahaja untuk mencapainya.
- Mereka sangat popular dan idealistik.
- Golongan ini perlu belajar untuk melihat sesuatu dengan lebih realistik.
Golongan terkenal yang mempunyai nombor lahir 3: Alan Alda, Ann Landers, Bill Cosby, Melanie Griffith, Salvador Dali, Jody Foster

4. Konservatif

- Golongan ini sangat peka dan tradisional.
- Mereka sukakan arahan dan sesuatu yang rutin.
- Mereka hanya akan bertindak apabila faham sepenuhnya tentang apa yang sepatutnya mereka lakukan.
- Mereka suka bekerja keras dan sangguh melakukan sesuatu kerja secara sendirian.
- Mereka mudah tertarik dengan aktiviti luar dan merasai pertalian dengan alam sekitar.
- Mereka berupaya untuk bersabar, tekun dan adakala dianggap degil.
- Mereka harus belajar untuk lebih feksibel dan bersikap lebih baik terhadap diri sendiri.
Golongan terkenal yang mempunyai nombor lahir 4: Neil Diamond, Margaret Thatcher, Arnorld Schwarzenegger, Tina Turner, Paul Hogan

5. Perintis

- Mereka adalah perintis.
- Secara semulajadi mereka mempunyai sikap ingin tahu dan suka mengambil risiko serta sangat bersemangat (enthusiasm).
- Mereka perlukan kepelbagaian dan tidak suka disekat.
- Dunia ini adalah sekolah mereka, mereka memerhatikan setiap peluang untuk mempelajari sesuatu daripada setiap situasi yang ditempuhi.
- Persoalan yang bermain difikiran mereka tidak pernah terhenti.
- Golongan ini dinasihatkan untuk melihat sesuatu dengan teliti dan mendapat semua fakta yang diperlukan sebelum membuat sesuatu kesimpulan.
Golongan terkenal yang mempunyai nombor lahir 5: Abraham Lincoln, Chorlotte Bronte, Jessica Walter, Vincent Van Goh, Bette Midler, Helen Kellar dan Mark Hamil.

6. Romantik

- Golongan ini adalah idealistik dan memerlukan sesuatu sebab untuk berasa gembira.
- Hubungan kekeluarga yang kuat adalah penting buat mereka.
- Perasaan mereka mempengaruhi keputusan mereka.
- Mereka sangat suka untuk membantu dan menjaga seseorang.
- Mereka sangat setia dan boleh menjadi guru yang terbaik.
- Mereka suka seni musik.
- Mereka menjadi teman yang setia kepada sesiapa yang menjalin persahabatan secara serius.
- Golongan ini harus belajar apakah yang boleh diubah dan apakah yang tidak boleh diubahnya.
Golongan terkenal yang mempunyai nombor lahir 6: Albert Einstein, Jane Saymour, John Denver, Merly Streep, Christopher Columbus, Goldie Hawn

7. Intelektual

- Golongan ini adalah Pencari. Selalu menyelesaikan sesuatu yang tersembunyi, dan mereka sukar untuk menerima sesuatu perkara dengan mudah.
- Perasaan mereka tidak mempengaruhi keputusan mereka.
- Mereka suka mempersoalkan apa yang ada disekeliling mereka tetapi mereka tidak suka dipersoalkan.
- Mereka kerap dikenali sebagai ahli falsafah dan sangat berpengetahuan dan kadangkala bersendirian.
- Mereka gemarkan perkara yang berteknikal dan berkebolehan untuk menjadi penyelidik yang baik dalam menyelesaikan sesuatu perkara.
- Mereka sangat suka berahsia.
- Golongan ini hidup dalam dunia mereka tersendiri dan mereka perlu belajar untuk menerima kenyataan dunia sebenar.
Golongan terkenal yang mempunyai nombor lahir 7: William Shakespeare, Lucille Ball, Micheal Jackson, Joan Baez, Princess Diana

8. Penyelesaian

- Golongan ini adalah penyelesaian masalah.
- Mereka adalah profesional, berterus terang, penilai yang baik dan sangat tegas.
- Mereka selalu mempunyai perancangan yang hebat dan suka hidup dalam suasana kehidupan yang terbaik.
- Mereka sangat suka mengendalikan manusia. Mereka melihat manusia secara objektif.
- Mereka akan memberitahu seseorang dengan cara mereka tersendiri bahawa mereka adalah ketua.
- Golongan ini perlu belajar untuk membuat keputusan berdasarkan keperluan sendiri daripada mengikut keperluan orang lain.
Golongan terkenal yang mempunyai nombor lahir 8: Edgar Cayce, Barbra Streisand, George Harrison,Jane Fonda, Pablo Picasso, Aretha Franklin, Nostrodamus.

9. Pelakon

- Golongan ini mempunyai kebolehan untuk menghiburkan orang lain.
- Mereka sangat penyayang dan pemurah.
- Dengan daya tarikan yang ada, mereka tidak mempunyai masalah untuk berkawan dengan sesiapa jua dan pada mereka tiada sesiapapun yang dianggap asing kepada mereka.
- Mereka mempunyai personaliti yang pelbagai sehingga menyukarkan orang sekeliling mereka untuk memahami mereka.
- Mereka umpama binatang sumpah-sumpah yang boleh berubah dan menyesuaikan diri mengikut persekitaran.
- Mereka mempunyai nasib yang sangat baik tetapi juga boleh menderita akibat terlalu bergantung kepada nasib dan perasaan (mood).
- Untuk berjaya golongan ini perlu membina landasan kasih sayang.
Golongan terkenal yang mempunyai nombor lahir 9: Albert Schweitzer, Shirley MacLaine, Harrison Ford, Gloria Steinem, Jimmy Carter, Elvis Presley.

Selamat Mencuba!!

Source : http://id.wikipedia.org/wiki/Pablo_Picasso
http://id.wikipedia.org/wiki/Edgar_Cayce
http://id.wikipedia.org/wiki/Barbra_Streisand
http://id.wikipedia.org/wiki/George_Harrison
http://id.wikipedia.org/wiki/Jane_Fonda

P.S: Info siapa Aretha Franklin dgn Nostrodamus aku tak jumpa.. hehe..

Hati-hati Skim Ponzi a.k.a Skim Cepat Kaya

Sumber: http://en.wikipedia.org/wiki/Ponzi_scheme

"The Ponzi scheme usually offers returns that other investments cannot guarantee in order to entice new investors, in the form of short-term returns that are either abnormally high or unusually consistent. The perpetuation of the returns that a Ponzi scheme advertises and pays requires an ever-increasing flow of money from investors in order to keep the scheme going."

1. Skim Pak Man Telo

Skim ini bermula pada 1972 di Taiping Perak. Kira-kira 50 000 orang telah melabur dalam skim ini. Jumlah pelaburan bernilai RM RM 90.9 juta. Penganjurnya telah didakwa di bawah Akta Bank dan Institusi Kewangan dan dipenjara selama 2 tahun setengah dan dibuang daerah selama 2 tahun setengah.

2. Skim Linggam Telo

Bermula sekitar 1990 di kawasan Lembah Klang. Mensasarkan kaum India sebagai mangsa. Skim ini menjanjikan 100% kepada pelabur dan akhirnya penganjurnya menghilangkan diri.

3. Skim Permata Mahir

Beroperasi di Perak pada tahun 90an. Menawarkan pulangan setinggi 8-10% sebulan terhadap mangsa. Penganjur telah melarikan diri dan dipercayai telah menghilangkan diri dan menjalani pembedahan plastik.

Negara Albania telah hancur akibat rakyatnya terbabit aktif dalam skim cepat kaya piramid ini.

Bank Negara Malaysia telah merekodkan 22 kes pendepositan duit pelaburan tanpa lesen ini dan 8 telah kes telah disabitkan bersalah (1989-2000).

Sepanjang 2000-2002, kira-kira 42 kes telah dilaporkan.

Dengan perkembangan internet, skim cepat kaya ini semakin menular dan ia sangat-sangat memerlukan ilmu pengetahuan yang betul untuk mengelakkan daripada menjadi mangsa lanun-lanun skim cepat kaya ini.

Berhati-hati. jangan sampai kita menjadi mangsa akibat kejahilan diri kita sendiri.

Rujukan:Dewan Masyarakat, Julai 2002

-MPSB - merchantile sdn bhd, penganjurnya rusdie ganning (org sabah). tawarkan dividen 120% setahun. previously dlm penjara di sg buloh, tapi member2 dia sudah ikat jamin.

-JAI Network, penganjurnya Dr Jai. tawarkan 300% dividen setahun.

-PLATINUM LANE, skim cepat kaya popular di Kulim, yg offer 1 million utk siti menyanyi. they own pasaraya, membership card, rent an office & hire fresh graduates to take care of their office. look real, but it is pyramid.

-BAT aka British American Tobacco, satu kilang OSRAM di penang terlibat. katanya penganjurnya the same person yg tipu 1 juta duit Amy Search.

-STUDIO TRAFFIC, program HYIP internet. tawarkan 360% dividen setahun. offer main klik2 iklan di internet dpt duit ribu2.

-Ebarrel, claim boleh bagi return 100% for 1 day.

-SWISSCASH, claim company kat swiss, tapi penganjur from puchong selangor. dividen unlimited, janji recruit ahli baru seramai mungkin.

-BULUHMAS, pyramid + networking, kutip duit org kemudian utk byr org yg masuk awal. skrg sudah freezed by BNM. and most of the pelabur blame BNM.

-skim cepat kaya Spore, offer dividen 180% setahun + money back guarantee! setakat ni sedang gigih mencari pelabur2 baru di forum2.

-KOPERASI PENIPU GUNA NAMA ISLAM, koperasi terbabit ialah Koperasi Taqwa Malaysia Berhad, Koperasi Usahawan Malaysia Berhad, Koperasi Birr Berhad, Koperasi Nabinco, Koperasi Gagasan Berjaya Enterprise, Koperasi Usahawan Siswazah Gagasan dan Koperasi Siswazah Islam Malaysia. kesemuanya carrying out activities in contravention of the Co-operatives Act sebab tu segala aset kena sita. duit pelabur2 hangus.

P.S: Skim Pyramid = Bercerita tentang kehebatan income semata2...walaupon terdapat produk yang di jual oleh syarikat tersebut, upline tak tekankan pasal produk tetapi pasal m.a.s.y.u.k!
dapat tarik orang masuk lagi masyukkk!(jual orang..huhu..)

P.S.S: Ini hanyalah peringatan untuk rakan2 dan untuk diri saya sendiri..sama2 la kita ingat-ingatkan..